Wim de Wagt

Kunsthistoricus, schrijver

* 24 september 2022: lezing over Barend Chapon en zijn familie, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Tuinwijk-Zuid, De Haarlemse Montessorischool, Louise de Colignylaan, Haarlem, aanvang 14.00 uur.

* 7 oktober 2022: interview samen met Gabriel Verheggen naar aanleiding van de tentoonstelling 'Van Loghem, architect van een optimistische generatie', ABC Architectuurcentrum, Haarlem, aanvang 20.00 uur.


Geweest

* 14 oktober 2021: lezing en interview over het Holocaust Namenmonument bij Boekhandel Blokker, Heemstede, aanvang 20.00 uur.

libris.nl/blokker/evenementen/oktober-2021/interview-en-voordracht-wim-de-wagt-over-vijfhonderd-meter-namen

* 19 september 2021: interview voor de NOS t.g.v. de onthulling van het Nationaal Holocaust Monument, Amsterdam.

/holocaust-namenmonument* 18 september 2021: lezing en discussie over het Namenmonument met Daniel Libeskind, Floris Alkemade en Judith Zilversmit o.l.v. Indira van 't Klooster in De Balie, Amsterdam.

/holocaust-namenmonument

* 14 september 2021: presentatie van 500 meter namen. De Holocaust en de pijn van de herinnering , over het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het boek wordt uitgegeven door Boom uitgevers.


Het eerste exemplaar uitgereikt aan Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comite, in cafe-restaurant Dignita in de Hoftuin, vlakbij het Namenmonument.


* Interview met Franc Weerwind, burgemeester van Almere, over zijn tijd als burgemeester van Velsen/IJmuiden (2009-2015), in het kader van het Oral History Project van het Noord-Hollands Archief, 1 april 2021. Het interview is voor de camera vastgelegd door Jos Fielmich en te zijner tijd te bekijken zijn in het Noord-Hollands Archief.

Foto Jos Fielmich


* Lezing '... die wij hebben laten gaan', over Joods Haarlem in de Tweede Wereldoorlog t.g.v. de Holocaust Memorial Day, Stadhuis Haarlem, 27 januari 2020. /joodse-geschiedenis/lezing-holocaust-memorial-day-haarlem

*

Foto Shmuel Spiero.


* Gastspreker tijdens het project De Tweede Wereldoorlog in 50 foto's, sessie De vervolging van Joden, Roma en Sinti en anderen, Provinciehuis Noord-Holland, 15 januari 2020.

* Interviews met o.a. Jaap Drupsteen, Studio Louter, Gert Holstege, Gelmer Leibbrandt (Koninklijke Joh. Enschedé ) en Jos van Leeuwen (JEA) voor het magazine UItgelicht van het Noord-Hollands Archief t.g.v. de opening van de tentoonstelling Joh. Enschedé , Drukkerij van waarde, in het Noord-Hollands Archief, Haarlem, v.a. 22 november 2019.

* Interview door Arno Koek, Boekhandel Blokker, Heemstede, over De Barones en de vluchteling, 21 mei 2019.


* Vertellingen voor Open joodse Huizen Haarlem, in het vroegere Gemeentegebouw van de Joodse gemeente in Haarlem, 4 mei 2019, Lange Wijngaardstraat 14, om 10.00 en 14.00 uur.* Presentatie van De barones en de vluchteling, bij Boekhandel De Vries Van Stockum, Haarlem, donderdagavond 25 april 2019. Het eerste exemplaar werd door Wim de Wagt overhandigd aan Jan van Asbeck, achterneef van het hoofdpersonage, Mellina barones van Asbeck.* 'Diepe ernst en ongebreidelde luim. De twee gezichten van Pieter Bruegel'

Essay voor de online Bruegel-special van het Historisch Nieuwsblad, maart 2019.

https://bruegel.historischnieuwsblad.nl/pieterbruegeldeoude/twee-kanten-bruegel/

* 'Geschiedenis leert ons wie we zijn'

Interview met de afscheidnemende Commissaris van de Koning Johan Remkes, Uitgelicht 11, november 2018, Noord-Hollands Archief, Haarlem.

https://noord-hollandsarchief.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/624-geschiedenis-leert-ons-wie-we-zijn


* 'The Art of Giving Space' - Essay voor de tentoonstellingscatalogus Babs Haenen, Hostler Burrows Gallery, New York, oktober-november 2018.* Colijn was dé pleitbezorger van een grote Europese markt'

Artikel in CDV 3, 2017 (zie Wij Europeanen/Colijn en Europa).


* 'Hoe Europa zichzelf herhaalt (we zijn weer terug in 1929)'

Opinie in Vrij Nederland online, 4 oktober 2017.

https://www.vn.nl/hoe-europa-herhaalt-wim-de-wagt/


*  Presentatie van het boek Zwembad De Houtvaart. Architectuur van een monument , uitgeven door Vereniging Vrienden van de Houtvaart ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van het zwembad, 6 juli 2017, De  Houtvaart, Haarlem.


Cover van het boek, ontworpen door Rogier Polman


*  Uitreiking van het boek 40 Jaar J.C. Ruigrok Stichting , ter gelegenheid van de jubileumavond van de J.C. Ruigrok Stichting, 6 mei 2017, Philharmonie, Haarlem. Wim de Wagt reikt het eerste exemplaar uit aan oud-bestuurslid Ger Leliveld.

Ger Leliveld (l) en Wim de Wagt


* Recensie van Wij Europeanen door Ellen Van De Vyver en Hendrik Vos van het Centrum voor EU-studies in Gent, in het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis 13, no. 3, 2016.

http://wimdewagt.nl/wij-europeanen/recensie-tijdschrift-voor-sociale-en-economische-geschiedenis

* 'When we were true Europeans'

Essay op het digitale medium Social Europe, 11 oktober 2016.

https://www.socialeurope.eu/2016/10/when-we-were-true-europeans/


* Lezing 'Wij Europeanen', Geschiedenis festival, Historisch cafe, Philharmonie Haarlem, 8 oktober 2016.