Een wijzende Aristide Briand met collega's op het Ministerie van buitenlandse zaken aan de Quai d'Orsay in Parijs, augustus 1931. De foto werd genomen door de Duits-joodse nieuwsfotograaf Erich Salomon (1886-1944), die een buitengewoon gevoel voor timing had en zich onverschrokken mengde onder politici. Salomon was de sterfotograaf van zijn tijd. Briand, die met hem bevriend was, zei eens dat een vergadering niet had plaatsgevonden als Salomon er geen foto van had genomen. Hier roept Briand lachend uit: 'Voila le roi des indiscrets'.

Briand en Edouard Herriot (tweede van rechts) doen de typering 'Europeanen' natuurlijk alle eer aan. Voor de meeste andere politici op de foto geldt dat evenzeer. De conservatief Paul Reynaud, uiterst links, was toen minister van kolonieën. In 1940 pleitte hij tevergeefs voor een Frans-Britse unie tegen nazi-Duitsland. Na de oorlog wierp hij zich op als voorstander van de Verenigde Staten van Europa en was hij voorzitter van de in 1949 opgerichte Raad van Europa.

De man achter Briand is Auguste Champetier de Ribes, dan minister van pensioenfondsen namens de christendemocraten. Tijdens de oorlog was hij leider van een verzetsgroep.

De enige dissonant in het gezelschap (zo bleek later) is Léon Bérard, helemaal rechts. Groot liefhebber van de klassieke Franse cultuur, dat wel, maar van 1940 tot 1944 Frans ambassadeur in het Vaticaan namens het met de Duitsers collaborerende Vichy-regiem.